Friday 22 April 2011
Lakso Ganu Kiter
LAKSA -Yang Wat Sendiri Lagi Bez..Lau Nak Cepat Beli Kat Kedai..Pastu Balik Umah Rebus Jer..Hehe..Lau Kat Ganu..Perrrrgggg..Ori maa...Laksa..Yummmm...
BAHAN UTK KUAH
Isi ikan selayang atau kembung yg telah di rebus (kuah ikan ambik tuk manis kan kuah nie tau)
santan kelapa
bawang merah
halia
asam gelugur
lada hitam
garam secukupnya (semua ni di blender..campur ngan kuah ikan rebus tadi..baru rasa manis ikan..Opsss..Santan jgn blend skali..asing..
ULAMAN -hiris halus2 deh..
taugeh
kacang panjang-
kobis
daun kesum
timun
SAMBAL- ditumbuk
Cili api
Cili merah/hidup
garam
limau nipis dibelah 4
belacan dibakar
CARA:
1. Jerangkan isi ikan,santan,bahan kisar dan asam gelugur sambil dikacau hingga mendidih.
2. Masukkan garam.Renehkan sampai pekat kemudian angkat.
3. Hidangkan laksa dengan bahan sampingan kemudian curahkan kuah ke atasnya.
Selamat Mentry !! HeHe..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment