Friday 22 April 2011

Lakso Ganu Kiter


LAKSA -Yang Wat Sendiri Lagi Bez..Lau Nak Cepat Beli Kat Kedai..Pastu Balik Umah Rebus Jer..Hehe..Lau Kat Ganu..Perrrrgggg..Ori maa...Laksa..Yummmm...

BAHAN UTK KUAH 

Isi ikan selayang atau kembung yg telah di rebus (kuah ikan ambik tuk manis kan kuah nie tau)
santan kelapa 
bawang merah
halia 
asam gelugur 
lada hitam 
garam secukupnya (semua ni di blender..campur ngan kuah ikan rebus tadi..baru rasa manis ikan..Opsss..Santan jgn blend skali..asing..

ULAMAN -hiris halus2 deh..

taugeh 
kacang panjang-  
kobis 
daun kesum 
timun 

SAMBAL- ditumbuk 

Cili api 
Cili merah/hidup 
garam 

limau nipis dibelah 4 
belacan dibakar 



CARA: 

1. Jerangkan isi ikan,santan,bahan kisar dan asam gelugur sambil dikacau hingga mendidih. 
2. Masukkan  garam.Renehkan sampai pekat kemudian angkat. 
3. Hidangkan laksa dengan bahan sampingan kemudian curahkan kuah ke atasnya.


Selamat Mentry !! HeHe..

No comments:

Post a Comment